Spirulina hatása a sportban

Mi is az a spirulina? Egy korábbi posztomban már kifejtettem, hogy mit is tud ez a formás kis zöld tabletta, ugyanakkor egy nagyon fontos témát még nem boncolgattam a hatásával kapcsolatosan.

Már az aztékok is felfigyeltek a Spirulina fizikai teljesítményre történő pozitív hatására. Ebben az időszakban az aztékok a tápláléknak szánt friss halat, csak nagyon messziről, a Mexikói-öbölből tudták beszerezni. Erre a feladatra pedig futárokat bíztak meg, akik naponta akár 200 km-t is futottak. Rövid pihenőiken pedig a tasakukban lévő spirulina porból és vízből álló frissítővel regenerálták magukat, amely nagyban hozzásegítette őket ennek az elképesztő feladatnak az elvégzéséhez.

Jogos a kérdés, miszerint tudja e igazolni ezt a teljesítményfokozó hatást a modern tudomány? A válasz egyértelműen igen! Egy 2000-ben megjelent tanulmányban Huang és társai szerint a kínai és kubai olimpiai csapat tagjai naponta fogyasztottak spirulinát a felkészülésük alatt és a versenyek elött is. 

Az említett tanulmányban a szerzők a spirulina fizikai megeröltetés hatására bekövetkezett  izomsérülések elleni védő hatását vizsgálták patkányokon. Megállapították, hogy a spirulina fogyasztás hatására csökkent a szabadgyökök száma, megnőtt az antioxidáns hatású szuperoxid-dizmutáz enzim aktivitása, illetve jelentősen hígult több élettani izom-enzim szintje. Ezek alapján a spirulina alkalmas lehet a fizikai megeröltetés okozta izomsérülések csökkentésére. 

“A spirulina egy kisebb sportolókon végzett vizsgálat szerint kedvezően befolyásolhatja a vér hemoglobin szintjét, a vörösvértest számot és akár az immunrendszert is.” (Miladius, 2004)

Most pedig lássunk egy-egy sportolói véleményét, akik pályafutásuk során rendszeresen fogyasztották a spirulinát, mint táplálékiegészítőt:

Erwin Koeman, válogatott labdarúgó, hollandia:  “Egyszerűen azért használtam a spirulinát, mert bevált és 100%-ban természetes. Fittebbnek éreztem magam tőle, jobb lett az ellenáló képességem, gyorsabban regenerálódtam, akár egy kemény edzés, akár egy meccs után. A legutóbbi kondíció-tesztem egyértelműen megmutatta, hogy az állóképességem jobb volt, mint tavaly.”

Theo Verster, olimpiai úszó, Dél-Afrika: “A spirulina segített visszanyerni az erőmet az egyes szakaszok között, hogy még jobban megtudjam húzni, javította a fókuszom és megerősítette az immunitásom. Lehetővé tette, hogy beteljesítsem minden sportoló élete álmát…az Olimpiát! Lenyűgözött a spirulina, nem volt más ehhez hasonló tapasztalatom.”

Számomra is rengeteget segített a spirulina, amíg versenyszerűen sportoltam, ma pedig az immunrendszerem védelméért felel ez a nagyszerű tabletta. A benne lévő több száz ásványi- és tápanyag igazi energia bomba lehet egy átlagember számára is. 

Ha esetleg szeretnéd kipróbálni a Spirulinát, akkor KATTINTS IDE! 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.